co je separát

Zbytky kuřete – skelety, které obsahují kromě zbytků masa (tedy svalové tkáně)  pojivovou tkáň (chrupavky, šlachy) a kosti se namelou a přes síto se protlačí v tzv. separátorech.  Kostní úlomky však přes síto nesmí proniknout, ale stejně se to občas přihodí. Více např. v článku Mýtus rozemletých kostí.

Vznikne tak růžová hmota, která má

různé názvy:

  • MSM mechanicky separované maso
  • strojně oddělené maso
  • separátová pasta
  • separát

proč vzniklo:

  • zákazník nechce málo atraktivní části kuřete např. hřbet co tedy se zbytky?
  • rychlost opracování kuřete = když na kostře něco zbyde, je to využitelné
  • zvětšení využitelnosti kuřete

kde se používá:

  • levné měkké potraviny uzenářského průmyslu
  • zejména tam, kde je dobře maskovatelné výraznou chutí přídavných látek
  • paštiky, párky, měkké salámy (občas i vysočina)
  • téměř všechny mělněné výrobky kde je slovo „drůbeží“ mají separát jako převažující složku
  • ke zlevnění tradičních výrobků, pokud nejsou ve vyhlášce
  • zahraniční dovozci nemusí tuto vyhlášku dodržovat!

otázky pro Vás:

  • zajímáte se o původ kuřete? Je přeci jedno, když jím nekvalitní prsa, nebo seprát, jedná se o jedno kuře
  • čtete obaly?
  • rozumíte jim?

 

 

dle wikipedie a velké části článků, které jste mohli číst:

Strojně oddělené drůbeží maso (SOM), zvané též jako drůbeží separát jsou složky masa a kostí jatečně opracovaných těl drůbeže. Jedná se o zbytky, které vznikají po oddělení kvalitního masa.

Podle zpracování existují dva druhy strojově odděleného masa:

  • měkké oddělování: jedná se o oddělování měkkých tkání a kůže od koster vysokým tlakem. Výsledný produkt se používá do výrobků, jakými jsou např. sekanáhamburgery,nugety, či salámy. Separát se přidává i do různých masných konzerv, paštik a jiných masných výrobků.
  • tvrdé oddělování: zde dochází i k drcení kostí a protlačování přes síto, přičemž kostní drť je oddělena. Vzniká jemná masová pasta, která se skládá z částic menších než 1 mm. Tento druh separátu je používán pro výrobky, které vyžadují tepelnou úpravu.

Drůbeží separáty se široce začaly používat jako náhražka masa od 90. let 20. století. Tento produkt výrazně zlevňuje výrobky, do kterých je přidáván.

Strojně oddělené maso nesplňuje dle Specifických požadavků na označování masných výrobků definici pro maso a nesmí proto být při označování masných výrobků započítáváno do deklarovaného obsahu masa. [1]